Saltar a continguts

CAMPANERS DE CERVERA

Navegació

Menú principal

El campanar

Informació

El campanar de l’església parroquial de Sana Maria del Coll de les Savines de Cervera esta situat entre l’extrem d'un dels braços del creuer i la part posterior de la casa de la ciutat i  mereix un esment especial a part en la historia i tradició de la Ciutat . 

L’església que esta situada al darrere de la plaça Major, és l’edifici religiós més important de la ciutat constitueix un notable exemplar del gòtic català i la construcció del campanar  fou inspirada en el campanar de la Seu Vella de Lleida. 

És una construcció de planta octagonal amb amplis finestrals gòtics amb decoració calada. Una cornisa formada amb estrets arcs trilobulats corona el cos principal i la part superior és ocupada per un segon pis que estatja les campanes del rellotge. 

La seva construcció s’allargà del segle XIV al XV i en fou un dels mestres d’obres Pere de Vall-llebrera, que a mitjan segle XV enllestí la part dels finestrals, on eren col·locades les campanes, i tancà la volta. A la fi del mateix segle s’hi instal·là el primer rellotge mecànic. Una de les campanes més antigues conservades és l’anomenada Seny Major, fosa el 1424 pel mestre campaner Mateu de l'Olm. A la part de llevant s’hi troba adherida una petita torre, del comunidor, des del qual els capellans beneïen el terme i comminaven les tempestes.

La tradició del campanar s’eixampla amb la continuïtat que al llarg dels anys els campaners l’hi ha anat donant, haver-ne resultat una dilatada llista de mestres campaners que contínuament han tingut cura dels tocs de les campanes, oferint a tota la Ciutat la noticia puntual de tots els esdeveniments religiosos, civils, alegres i luctuosos segons s’anaven produint i sempre per mitjà dels tocs segons el propi protocol prèviament establert de segles enrere i executat fins avui per mitja de la força humana i sense cap classe de mecanització.

Campanar de Cervera
Ampliar imatge