Saltar a continguts

CAMPANERS DE CERVERA

Navegació

Menú principal

Tocs

Toc d’Oració (Onzena i Nova)

Fins fa pocs anys es tocava al matí, migdia i vespre. Darrerament s’ha tocat alguna vegada al migdia.

Toc del Bilandó (Carranca, trinitat, Nova, i Seny Major)

Aquest és el toc més popular. És el que s’ha tocat des de sempre en totes les festes (barris, funcions, novenes...).

Toc del Mes de Maria (Carranca, Trinitat, Nova i Seny Major)

És el toc propi del mes de maig, cridava a la funció que celebrava l'Associació de Filles de Maria.

Toc de Foc (Seny Major, i Nova)

Es tocava quan hi havia foc en algun lloc de la vila o terme.

Toc del Temps ( Onzena, Carranca, Trinitat, Nova, Tibau i Seny Major)

Es podia sentir quan la collita estava en perill per la proximitat d’un temporal. La duració del toc depenia de la magnitud de la tempesta. Es diu que la força del so de les campanes partia els núvols. Quan el temporal anava de baixa es tornaven a tocar 7 batallades en senyal de reservar Nostramo. I a la fi s’esperava que el temporal hagués passat del tot, deixant anar les campanes.

Toc de Congregació (Carranca, Trinitat, Nova i Seny Major)

Es tocava en les funcions dels diumenges que se celebraven a la Capella dels Dolors, i durant el Septenari dels Dolors aquest toc té el nom de “Congregació” perquè antigament a Cervera hi havia l’Associació de Congregats de la Mare de Déu dels Dolors. Temps enrere, una activitat de l’esmentada associació, era la d’assistir uniformada amb vesta a l’acompanyament dels sentenciats a mort al patíbul; al mateix temps es tocava el “toc de Congregació”.

Toc del Novenari d’Ànimes (seny Major, Nova i Carranca)

Es tocava durant el mes de novembre per a la funció del Novenari d’Ànimes.

Toc del Sometent (seny Major, Nova i Tibau)

El podíem escoltar quan hi havia algun robatori o calia fer alguna batuda pels membres del Sometent.

Toc d’Exposició (Onzena, Carranca, Trinitat, Nova i Seny Major)

Es tocava durant la processó del Diumenge de Rams i en la cerimònia de la benedicció de les quatre parts del terme, que durava quatre dies; era l’acte de “maleir la cuca”.

Tocs de Mort i Enterrament

Antigament hi havia 7 tocs diferents per tocar a mort amb els seus corresponents tocs de funerals; la raó és que abans es tenia en compte la posició social del difunt. Aquets tocs eren: General de primera, dit enterro de capella; General de segona, dit de Sant Nicolau; General de tercera, dit de preveres; enterro de quarta classe, dit enterro de 15; enterro de cinquena classe, dit enterro de 7; enterro per l’amor de Déu i enterro de mort d’aubat. Aquest darrer era tocat quan el difunt tenia menys de 7 anys i no havia fet la primera comunió. Actualment els tocs són els mateixos per a tothom. Curiositats d’aquest tocs: Si a l’acabar el toc es fan tres batallades amb la Carranca vol dir que el difunt és una dona, si no es fan és un home; i si se’n fan tres de la Tibau vol dir que és del Casc Antic.

Toc de Festa

Es comença amb uns repicons de la Carranca i la Trinitat, és el Repicó de Festa. Tot seguit s’escolta un Bilandó curt, i acabat aquest començaran les campanes petites (onzena, Carranca i trinitat) i el Seny major serà tocat fins anar a seure, després, sense parar les campanes petites, la Tibau i la Nova també aniran a seure. Arribat aquest punt es farà una breu parada, per tornar a començar a tocar les petites i fer giravoltar les grosses, tornant-les a seure. Finalment tornaran a giravoltar i seran deixades anar a terra.

(Informació extreta del treball de recerca de 2n. de batxillerat de Bernat Armengol Ninot)