Saltar a continguts

CAMPANERS DE CERVERA

Navegació

Menú principal

Seny Major

Campana Seny Major

Estat de conservació: es pot ventat i també se la pot fer anar a seure, pel que són necessaris sis homes. Després, per fer-la voltejar, deixant-la seure, amb quatre n’hi ha prou.

Situació: Sobre el rellotge

Nota musical: mi natural.

Mides: Contrapès de fusta, pedra i ferro a l’interior i tirants de ferro. Sense ferro. 1,52m. Amb ferro, 1,62 m. Bronze: alçada, 1,60 m; diàmetre, 1,50 m; circumferència, 4,71m.

Inscripcions: Ihesus. Matheus de Olmo, magister cimballorum, villae Cervariae, me fecit anno nativitate Domini millesimo quadringentesimo vicesimo quarto. Si ergo me queritis, sinite ho sabire. (Jesús. Mateu de l’Olm, mestre de campanes, de la vila de Cervera, em va fer l’any del naixement del Senyor Mil quatre-cents vint-iquatre, 1424. Si, doncs, em busqueu a mi, deixeu que aquests se’n vagin). Hi ha sis escuts heràldics de Cervera, sis escuts heràldics del fonedor ( un om) i sis imatges religioses. Hi ha una altra inscripció que no s’entén.

Ús actual: repica a mort i enterrament, repica en el toc del bilandó i, en el toc general de festa, és feta anar a seure.